Tips

Olika kranar

En kran kan kanske många gånger anses som en tråkig med nödvändig sak men det kan också vara ett konstverk som ger ditt badrum eller kök det där extra.

Under det senaste årtiondet har antalet krantillverkare exploderat och utbudet är nu mera mycket stort. Ett tiotal år tillbaka i tiden fanns det på den svenska marknaden märken så som Gustavsberg, IFÖ, FM Mattson, dessa dominerade marknaden och i svenska butiker var det svårt att hitta andra märken än sådana här stora tillverkare, nu går det dock att köpa kranar tillverkade i hela världen.

Pris är vad du betalar, värde vad du får.

Ofta men inte alltid finns det ett samband mellan pris och kvalitet och köper du ett billigare märke är det ofta som så att det är något sämre än dyrare märken. Som konsument är det givetvis väldigt svårt att veta när man faktiskt betalar mer just för bättre kvalitet eller när man faktiskt betalar mer bara för ett specifikt märke. I dagens marknad går det att köpa kranar från 500 kr upp till flera tusen kronor. De billigaste hittar man exempelvis på Ikea, hur vida dessa är bäst när det gäller kvalitet i förhållande till pris kan vi inte uttala oss om men generellt tycker vi inte du skall välja de absolut billigaste.

Varför inte köpa det billigaste?

En sak som vi har märkt är att många billigare kranar låter väldigt mycket. Vid lägre vattenflöde blir det på dessa kranar ofta ett mer eller mindre högt tjutande oljud. Det här kan i längden vara mycket irriterande. Dessutom är risken större att billigare kranar läcker lite och en ständigt droppande kran är rätt irriterande det också. Med det sagt så behöver du heller inte köpa en kran för flera tusen kronor bara för att få bra kvalitet. Lägger du 1000-2000 kr och köper ett mer välkänt märke så bör kvaliteten vara fullgod.

Typer av kranar

Det finns flera typer av kranar. När man kollar på nätet så har de flesta företag delat in dem i kategorier så som kök och badrum. Den äldsta kranen är den utan blandare, här finns två skruvhandtag, ett varmt och ett kallt och genom att själv justera dessa så får du fram rätt temperatur. Dessa kranar ger ett klassiskt utseende och finns i flera snygga modeller. De vanligaste kranarna är dock de med blandare, här justerar du med ett och samma vred rätt temperatur och du behöver endast använda en hand för att göra detta. Googla gärna runt och kolla vad som passar just dig. Det senaste på marknaden just nu är LED-kranarna som lyser i olika färger beroende på vattentemperatur, kolla gärna in dessa, de är helt klart häftiga.