Renovering

Drömmen om det lyxiga badrummet

Trött på ditt 70-80 tals badrum? Vad sägs om total ”make over” mot något modernt och lyxigt, missa då inte att läsa nedan vad du bör tänka på.

Många går och drömmer om en badrumsrenovering, eller ja, kanske inte själva renoveringen men i alla fall slutresultatet. Ett fint badrum kan ge en lyxig känsla i vardagen. Badrum är något människan varit fascinerade av ända sedan romartiden då man byggde lyxiga och påkostade spa och badanläggningar. På den tiden var det främst de rika som hade möjlighet till detta men nu mera är det standard att varje boende skall ha minst ett badrum.

Utbudet på marknaden i dag är nästan obegränsat och du kan genom olika kombinationer av material framkalla olika känslor i badrummet. Ett bra sätt att påbörja sin badrumsrenovering är att besöka något företag som säljer kakel och klinker och som samtidigt har byggt i ordning små utställningsrum. Vissa butiker saknar detta och då är det ofta svårt att föreställa sig hur en större yta med ett specifikt kakel kan se ut. Många gånger kan man hitta en platta som ser fin ut men när man sen får upp den på en hel vägg så kan resultatet bli annorlunda mot vad man först hade tänkt sig. Därför är det jätte bra att besöka någon utställning för att se färdiga förslag.

Framtida tvist med försäkringsbolag

För att försäkringar skall gälla så får man egentligen inte utföra arbetet själv. Gör man det själv så måste man ha erforderlig kunskap och här kan det lätt komma att bli en twist med försäkringsbolaget i framtiden om skada skulle uppstå. Skulle det väl bli en fuktskada och försäkringsbolaget börjar kolla på det så lär de troligtvis kräva att du kan uppvisa någon typ av bygg utbildning, i alla fall inom ämnet. För dig som saknar detta kan det därför vara smart att gå via en hantverkare. Om du ändå väljer att göra det själv så är det några saker att tänka på.

Viktigt med underarbete

Kakel och klinker blir aldrig helt täta, därför är det extremt viktigt att man har ett tätt skikt under kaklet. Först skall man ha en gipsskiva och på gipsskivan skall man sedan lägga ett till två lager primer, detta penslas eller rollas på och du köper detta i samma typer av butiker som där du köper kakel och klinker, alternativt finns det i mer renodlade måleributiker. När detta sedan har torkat skall du med en gummiliknande tätmassa som du även här rullar eller penslar på. När detta har torkat lägger du på fix som du sedan fäster plattorna på. Det sista du gör är att du fogar samman plattorna för att fylla upp ytan mellan plattorna och få en jämn och heltäckande yta.