Okategoriserade

Åtgärder vid översvämning och vattenläckage

När katastrofen är framme vid översvämning från naturen till ett vattenläckage känns allting övermäktigt. När det töar snö från fjällen, eller när himlen öppnar sig under lång tid, kan det orsaka stora översvämningar framförallt i din källare.

Om regnet öser ned ska vattnet rinna ned i avloppsbrunnarna, men avloppsbrunnarna hinner inte med när de redan är fullt med avloppsvatten från hushållen och det svämmar över. Om du inte haft möjlighet i förbyggande syfte rädda din källare och översvämningen är ett faktum gäller det att hitta bra åtgärder. Du behöver ta hjälp av professionell hjälp med rätt verktyg för problem som uppstår.

Saker att tänka på

Tack vare hjälp från företag med rätt utrustning kan du få hjälp att få undan vatten. Allt från generatorer till sänkpumpar för att pumpa ut vattnet. Det finns dock små åtgärder och saker du kan och behöver ordna själv. Både under översvämningen och efter. Först och främst behöver du bryta all ström i källaren. Flytta all fuktkänslig inredning. Vara noga med hygien efter inträngande avloppsvatten och även ordna hjälp med skadereglering. Anmäla översvämningen till VA-enheten som ansvarar för drift, underhåll och utbyggnad för kommunen. Då kan du få eventuella ersättningskrav från enheten.